HÅLLBARA MATERIAL

Hållbara materialval: målsättningar och vägen framåt

Det första steget i en produkts livscykel är val av råmaterial och för att designa produkter för en hållbar framtid har vi en uttalad målsättning om att öka antalet produkter som är tillverkade av miljömässigt bra material. Vårt mål är att innan 2020 så ska vårt totala sortiment till minst hälften vara tillverkat av det miljömässigt bästa materialalternativet. Då forskningen hela tiden går framåt och nya innovativa material ständigt dyker upp på marknaden kan de bästa materialalternativen se annorlunda ut om några år men de textilmaterial som vi för närvarande fokuserar på är följande:

Ekologisk bomull

Produkter i ekologisk bomull har vi haft i vårt sortiment under en längre tid då det är ett miljömässigt bra alternativ till konventionellt odlad bomull. Vår ekologiska bomull är certifierad genom GOTS/Control Union, en oberoende certifiering och plaggen sys sedan hos några av våra bästa huvudleverantörer.

Modal

Den blandning av bomull och Lenzing Modal® som används i flera av våra plagg är ett alternativ för den som vill ge miljön en extra tanke. Denna modalfiber är miljömärkt med EU Ecolabel och ansvarfullt producerad i en sluten produktionsprocess där extra hänsyn till råmaterial, vattenåtgång och kemikalier har tagits för att textilfibern ska ha så litet avtryck på miljön som möjligt. Modal är mer tåligt vid tvätt än viskos, vilket ökar deras värde ur ett hållbarhetsperspektiv, då plagget får ett längre liv i våra kunders garderober.

Lyocell

En ny fiber som tillverkas av cellulosa och likt viskos är en regenatfiber men som tillverkas på ett miljövänligt sätt i ett slutet system. Processen att spinna fibern är kortare samt använder skonsamma kemikalier, vilka i stor utsträckning kan tas om hand och användas på nytt i produktionen. Tyget mjukt och skönt mot kroppen, ger en bra passform och håller länge.

Återvunnen polyester

Återvunnen polyester spinns av material som utvinns ur bland annat nedbrytbara PET-flaskor. Det finns flera miljöfördelar med att använda återvunnen polyester istället för jungfrulig polyester, vilket i sin tur tillverkas av olja. Användningen av olja, som är en icke-förnybar resurs, minskar. Det går också åt mindre energi när man tillverkar från återvunnet material, utsläppen av växthusgaser minskar liksom kemikalieanvändningen. Dessutom minskar andelen plastavfall, som i annat fall samlas på soptippen.

Återvunnet textilmaterial

För att ta till vara på spilltyger som uppkommer i produktion och samtidigt lyfta fram Indiens hantverkstradition har vi ett antal produkter i vårt sortiment som är helt tillverkade av återvunnet material. Att vi väljer att lyfta fram dessa äldre material är också naturligt, då man i Indien sedan länge har varit mån om att återanvända vackra tyger och material, för att föra dessa vidare till nästa generations användare. Dessa produkter är till viss mån redesignade för att visa på de möjligheter som finns, med de otroligt vackra och unika tyger som finns i Indien.

Att se till att kunder väljer rätt plagg: storleksguide och hjälp i butik

En viktig del i att se till att våra kunder älskar och bär våra plagg under lång tid, är att se till att de från början väljer de plagg som passar dem. Det gäller också att kunderna får information om vilket material plaggen är tillverkade i och vilka egenskaper de har. För att göra detta på bästa sätt , har vår butikspersonal fått utbildning i materiallära och styling och delar gärna med sig av sina kunskaper. Vi har också gjort storleksguider tillgängliga i våra butiker för att underlätta valet av storlek för våra kunder. Vi har en önskan att inspirera våra kunder till att bära plaggen vi älskar genom att mixa, matcha och styla på olika sätt, vilket i sin tur, förhoppningsvis leder till att plaggen får ett långt liv i våra kunders garderober.

Att ta hand om sina plagg: guide till en hållbar tvätt

Flera studier pekar på att kläder tvättas lite oftare än vad som är nödvändigt och att tvättningen av kläder utgör ca 25 % av varje plaggs hela koldioxidavtryck . Detta är ett tydligt exempel på att vi och våra kunder har ett gemensamt ansvar för att kläderna som köps ska vara så hållbara som möjligt. Vi vill därför hjälpa och skapa förutsättningar för våra kunder att agera miljövänligt och har skrivit ner våra bästa råd och tips för hållbar klädvård. Denna guide finns att ladda ner elektroniskt. Tillsammans med denna guide vill vi gärna lyfta fram kompletterande produkter som vår tvättpåse, i syfte att ge våra kläder ett så långt liv som möjligt i våra kunders garderober.