SUNDASWARI - 33 ÅR
LÄRARE INOM KONST OCH HANTVERK

Att ha en bra utbildning är viktigt i mitt liv. Jag gifte mig när jag var väldigt ung, 15 år, så jag hade inte möjligheten att slutföra min utbildning. För mig är det jätteviktigt att ha en utbildning. Jag kom hit eftersom här fanns den utbildningen jag ville läsa. Eftersom jag inte har gått i skolan på länge trodde jag att det skulle vara svårt att återuppta mina studier men jag har blivit mycket väl omhändertagen här.

Nu arbetar jag som lärare i skolan. Jag känner mig stolt över allt jag lärt mig och att jag har lyckats i livet. Idag är jag lyckligare än tidigare, mycket på grund av att jag har fått två fina barn. Två tonåringar: en pojke och en flicka. Jag tycker mycket om mitt arbete som lärare i skolan, och jag känner mig respekterad. I skolan jag arbetar i finns det många barn och jag har god kontakt med dem.

Jag vill utbilda mig ännu mer för att kunna hjälpa fler människor. Här i Tamilnadu finns det goda möjligheter att utbilda mig mer, men också möjligheter som jag själv kan skapa, det är upp till mig. Det finns större möjligheter nu än innan. Jag har lärt mig mycket redan, och jag lär mig nya saker varje dag, som till exempel hantverk. Just nu lär jag mig att måla och att snida i trä.

Och jag har också lärt mig att använda Internet! Först fick jag lära mig hur en dator fungerar och nu kan jag använda den i mitt dagliga liv.

Jag kan nu styra över min man (hon skrattar högt) eftersom han säger: ”Nu är du välutbildad och förmodligen bättre än mig så vad du säger måste vara rätt” (hon skrattar igen).